Sağlıklı Beslenme

Düzenli beslenme nedir?

       Düzenli beslenme yeterli ve dengeli beslenmedir. Vücudumuzu oluşturan hücrelerin düzenli ve dengeli çalışması için besin öğelerinden yani yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden yeterli miktarda almalıyız. Vücudumuzun tüm besin maddelerine ihtiyacı vardır. Tek taraflı beslenmek yani sadece protein veya karbonhidratla beslenmek yanlıştır. Dengeli beslenerek vitaminler, mineraller ve lifler gibi önemli besin maddelerinden de almış oluruz

Genel olarak besinler 4 temel besin grubundan seçilmelidir; ancak beslenme programınızın doktorunuz tarafından hazırlanması en doğrusudur aşağıdaki bilgiler genel bilgilerdir bir diyetisyen veya doktora görünmenizi tavsiye ederiz.

1. Süt grubu (Süt, peynir, yoğurt)

2. Et grubu (et, tavuk, balık, kuru baklagiller)

3. Sebze-meyve grubu

4. tahıl grubu (Ekmek, makarna, pirinç)

Düzenli beslenme için bu besin gruplarından orantılı olarak alınmalı, bir gruptan az, diğerinden fazla besin alıp metabolizmanın çalışma düzeni bozulmamalıdır. Tek gruba yönelik beslenme; kabızlık, ishal, midede şişkinlik, kan şekeri ve tansiyon düşmesi, başdönmesi, göz kararması gibi rahatsızlıklara sebep olacak ve devamında da doktor müdahalesini gerektirecek çok daha ciddi sorunlara yol açacaktır.

Kişilerin kalori gereksinimlerine göre hazırlanması gereken beslenme programları; %60 karbonhidrat, %20 protein, %20 yağ içermelidir ve günde en az 2 lt su tüketilmelidir.

Günlük alınması gereken besinler 5 öğünde alınmalıdır. Öğün atlamak ve/veya bir öğünde gerekenden daha fazla kalori almak yağ depolanması riskini arttıracaktır.

1. Her gün yarım litre süt çocuklara verilmelidir.Süt her şekilde verilebilir.Sütün içerdiği kalsiyum çocukların gelişimi için çok önemlidir.25 gr peynirde de 200gr sütteki kadar kalsiyum vardır.

2. Her gün et ve baklagillerden 1-2 si listede olmalıdır.

3. Her gün (düzenli et verilen çocuklarda gün aşırı)1 yumurta çocuğa yedirilmelidir.

4. Günde 1 ya da 2 kez sebze verilmelidir.

5. Günde 1-2 kez meyve yenmelidir. Fazladan 1 öğün meyve vermek sebzenin yerini tutabilir. Taze sıkılmış meyve suları da meyve yerine geçebilir.

6. Günde 1-2 kez nişastalı besinler ve 3 dilim ekmek günlük beslenme listesinde bulunmalıdır.

 

 

Kaynak: http://duzenlibeslenme.nedir.com/#ixzz3LVeTHTv1 



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 8  kişi beğendi